Down Sendromlu Deniz Özkan’ın başrolde oynadığı ‘Tecahül-i Arif’ adlı kısa film, Barcelona Planet Film Festivali’nde En İyi Kurmaca Kısa Film seçildi. Ama Deniz’in yetenekleri bununla da bitmiyor. O aynı zamanda iyi bir fotoğrafçı ve müzisyen…

Hürriyet’ten Mesude Erşan yaptığı röportajda Down Sendromlulara eğitim ve fırsat verildiğinde neler yapabileceklerinin ortaya koydu.

İşte o röportaj:

Berna ile Erdal Özkan çiftinin ilk çocukları Deniz (20), Down Sendromlulara eğitim ve fırsat verildiğinde neler yapabileceklerinin canlı kanıtı ve gerçek bir başarı öyküsü.

Bebeklikten itibaren özel eğitim ve tıbbi bakımla desteklenen Deniz, daha sonra yaşıtlarıyla birlikte okula devam etti. Liseden kaynaştırmalı eğitim fırsatıyla mezun oldu. Deniz, kursa giderek gitar çalmayı öğrendi. Şimdi küçük besteler yapıyor. Hatta Hürriyet Gazetesi için de bir beste yaptı. Dost Yaşam Gençlik Tiyatrosu’nda dört tiyatro oyununda oynadı. İki televizyon dizisinde (“Sudan Bıkmış Balıklar”da 8 bölüm boyunca) rol aldı. Fotoğraf sanatçısı Muammer Yanmaz’ın 40 Haramiler grubuna girerek fotoğraf çekmeye başladı. Diğer 39 Harami’nin portrelerini çekerek sergiye katıldı. Halen Saran Holding’in İnsan Kaynakları’nda haftanın bir günü çalışıyor.


Kendimi izlemek heyecanlı

Kamera karşısına deneyimli oyuncular Sabriye Kara, Altan Erkekli, Yasemin Conka, Erdem Baş ve İlkay Çevik ile geçen Deniz, ilk kez kendi sesiyle oynadı. Kameraya alıştığı için zorlanmadığını belirten Deniz, setin Mart’ın soğuk günlerinde olması nedeniyle soğuktan ve bazen kalabalıktan sıkıldığını anlattı. Deniz, “Hikâyeyi ilk okuduğumda gerçekten kendime yakıştırmıştım. Hasan Abi beni kendi telefonumdan aradı ve teklif etti. Teklifini düşünmeden kabul ettim. Oyuncularla diyaloglarım her zaman iyiydi. Hep öyle kaldı. Kendimi ekranda izlemek aslında heyecan verici. İyi ki oynamışım, o karakteri kendime yakıştırmışım diyorum. Ben tekliflere açığım. Başka teklifler gelse… Dizi ya da film olabilir” diye konuştu. Deniz en sevdiği oyuncu ve yönetmenin Cem Yılmaz olduğunu da anlattı.

Hayatın içinde tutuyoruz

Oğlu doğduktan sonra Dost Yaşam Down Sendomu Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan baba Erdal Özkan, “Down Sendromluların okul çağına kadar iyi desteklenmesi çok önemli. Biz de öyle yaptık. Sonra hayatın içinde, toplumla birlikte ilerliyorlar. Onlara da herkese verilen şansın verilmesi, hayatın içinde tutulması gerekiyor. Aslında biz Deniz’i eğitirken, toplumu da eğitiyoruz” dedi.

Kaynak:http://www.gzt.com/hayat/alkislar-down-sendromlu-deniz-ozkana-2547954