İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği son sınıf öğrencisi down sendromlu 21 yaşındaki Deniz Ayçe Karagöz, Almanca ve İngilizce biliyor, salsa, çaça ve vals yapıyor.

Down sendromlu olan Deniz Ayçe Karagöz, başarılı hayat mücadelesinin temelinin sevgi ile dolu mutlu bir ailede büyümesiyle atıldığını, eğitim hayatında zorluklarla da karşılaşsa yılmadığını belirterek, kendisi gibi özel çocuklara da “Hayatın güzelliklerine sığının, yaşamaktan vazgeçmeyin” dedi.

Karagöz, İzmir Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünü üç yıl önce yüzde 50 bursla kazandı ancak okul bursu yüzde 100’e yükseltti. Karagöz, staj yaptığı Ege Üniversitesi içindeki Anemon Otel’den iş teklifi aldı. Almanca ve İngilizce’yi ana dili gibi konuşan Karagöz, dans kursuna gidiyor. Genç kız, en çok salsa, çaça ve vals oynamayı seviyor, dans ederken dinleniyor, sıkıntılarından arınıyor.

SORGULAMADAN VAZGEÇTİ MÜCADELE ETTİ

Hayat mücadelesinde hep yanında olan ve ona en büyük desteği veren annesi eczacı 52 yaşındaki Seray İlkmen, ikinci çocuğu olan Deniz’in down sendromlu olduğunu öğrendiğinde yıkıldığını, depresyona girdiğini, “Neden benim çocuğum” diye sorguladığını daha sonra “Onun için ne yapmalıyım” diye düşünüp araştırdığını anlattı. İlkmen, “Zeka gelişimi için beslenmesine dikkat ettim. Ses gelişimi için için ıslık çalma, balon üfleme eğitimleri verdim. Anadolu Üniversitesi’nde üç yaşında özel eğitim almaya başladı” dedi.

ÖNCE ÖĞRETMEN İSTEMEDİ SONRA VELİLER

Anne İlkmen’e göre güzel giden eğitim süreci ilkokulda Deniz’in kaynaştırma eğitimine başlamasıyla sıkıntıya girdi. Önce öğretmen, “Ben böyle bir çocuk okutmak istemiyorum” dedi. Aile Deniz’in kaydını başka bir okula aldırdı. Burada dördüncü sınıfa kadar okudu sonra veliler sorun çıkardı. Bazen de arkadaşları onu yanlarında istemedi ama aile kaynaştırma eğitiminden vazgeçmedi. Bunun nedenini İlkmen şöyle anlattı:

“Bu çocukların taklit yetenekleri çok fazla. Siz down sendromlu bir çocuğu normal öğrencilerin arasında tuttuğunuz takdirde onları görerek belirli bir performans yakalıyor.Deniz sakin, söz dinleyen, uyumllu bir kız. Büyük bir mücadele verdi. Hayata pozitif baktığı, sorunları büyütmediği için başardı. Ben hala Deniz’le ders çalışıyorum. Onunla birebir ilgilenebilmek için vize ve final dönemlerinde çalıştığım yerden izin istiyorum.”

‘ÖZEL SANDIK AMA DENİZ NORMAL BİR GENÇ’

İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, her yıl okula beş engelli öğrenciyi yüzde 100 burslu aldıklarını belirterek, “Deniz’in özel bir genç olduğunu düşündük ama normal bir eğitim uyguluyoruz ve çok başarılı, uyumlu. Deniz’in durumunu gören birçok anne babanın yüzü gülümsemiş, umutları yeşermiştir’dedi.

Kaynak: http://www.aksam.com.tr/yasam/down-sendromlu-denizin-buyuk-basarisi/haber-247489